Home|Kronikë e mjedisit

Nikola Burazer, Beograd: Media – pengesë apo mundësi për harmoninë rajonale?

Skena e medias në Ballkanin Perëndimor është një faktor shumë i rëndësishëm që do të ndikojë faktin nëse njerëzit në rajonin tonë e perceptojnë njëri-tjetrin si armiq dhe kërcënim, apo nëse do ta lëmë pas këtë diskurs. Nikola Burazer Megjithëse Ballkani Perëndimor shpesh konsiderohet si një hapësirë unike, realiteti është që ndërgjegjësimi ynë i përkatësisë

2021-04-27T20:58:15+00:0027 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Metodija Stojçeski, Krushevë: Nga keqardhja e fortë te urrejtja e fortë

A e njohin këta njerëz njëri tjetrin aq mirë sa duhet, a mbështeten këto emocione të forta në përvojat personale, apo janë një pasqyrim i: narrativës së përditshme politik, ngjarjeve historike apo përfaqësimit mediatik të të tjerëve? Dr. Metodija Stojçeski Nëse bëjmë një shumë të popullsisë së të gjitha vendeve të rajonit, do të kishim

2021-04-27T20:57:38+00:0027 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Nedjeljko Rudoviç, Podgoricë: Hej Sllavë, mblidheni veten

Me disa kanale televizive rajonale që ndriçojnë errësirën, me të pakën një portal të rëndësishëm lajmesh në secilin nga vendet e rajonit, dhe me një ushtri personash që duan të mbërrijnë në Evropë pa u larguar nga vendi i tyre, ne do të dalim fitimtarë në luftën për normalitet. Nedjeljko Rudoviç Sa herë që ne

2021-04-27T20:57:11+00:0027 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Xhevdet Tuzliç: Me të vërtetë – ti dhe unë – shuma e kujt jemi ne?

Shuma e kujt jemi ne në këto rrethana të reja gjeopolitike? Sa i kalon media këto kufij të rinj? Sa intrigohen ato nga realitetet e reja të veçanta? Xhevdet Tuzliç Tito, Andriç, Krleza, Selimoviç, Çopiç, Konstantinoviç, Mesiç, Gjajiç, Osim, Sekularac, Susiç, Cerar, Monica Sees, Lepa Brena, Ekaterina Velika, Bijelo Dugme, Parni valjak, Leb i sol...

2021-04-27T20:56:34+00:0027 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Zylyftar Bregu, Tiranë: Barrierat për qarkullimin e informacionit

Hapësirat gjeografike të lajmeve në median tradicionale, duket se I ka zgjeruar ose fshirë media onlinë. Në këtë kuadër, BIRN ishte një nga agjensitë e lajmeve rajonale që ka zyra në të gjithë rajonin. Projekti “Vicinity” ka një natyrë tjëtër nga BIRN, por ka një dobi të jashtëzakonshme për komunikimin e munguar të etnive në

2021-04-27T20:56:01+00:0027 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Bekim Blakaj, Prishtinë: Sikur të jetojmë në kontinente të ndryshme

Interesimi për t’u informuara për vendet fqinje, sidomos tek gjeneratat e reja, pothuajse nuk ekziston.  Si pasojë e mungesës së informimit, edhe pse jetojnë në fqinjësi, qytetarët e këtyre vendeve kanë paragjykime ndaj vendeve në fqinjësi dhe qytetarëve të tyre. Bekim Blakaj  Në mënyrë që të krijohen kushte për marrëdhënie të mira fqinjësore është shumë

2021-04-27T20:55:33+00:0027 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Albana Muçaj, Tiranë: Heroi mes nesh

Arjan Sala, sot është heroi për të cilin të gjithë kishim nevojë. Kishim nevojë të ndriçojë udhëtimin tonë të përgjegjësisë në shoqëri, në punë. Albana Muçaj Për tre ditë, fotoja me shikimin drejt në sy të Arjan Salës na preku të gjithëve. Punonjësi i kompanisë private të sigurimit u bllokua mes flakëve që përpinë magazinën

2021-04-20T21:26:56+00:0020 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Nikoleta Kosovac, Beograd: Shtëpitë dhe strehat sociale të mbyllura

"Normalja e re" për ata që jetojnë në shtëpitë sociale do të thotë se edhe sot, një vit nga fillimi i pandemisë, ata nuk janë në gjendje të lëvizin përtej oborrit të vogël të institucionit ku ndodhen. Nikoleta Kosovac Atë mëngjes shtatori, unë u zgjova nga një mesazh i punonjësve socialë të organizatës Liceulice, që

2021-04-20T21:26:27+00:0020 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Meri Jordanovska, Shkup: Kozmonauti

Si Jankuloski, ashtu edhe Panovski janë heronj në këtë kohë të stuhishme në Maqedoni. Të dy kanë qasje të ndryshme, por qëllimi vjen nga shpirti i tyre - të ndihmojnë njerëzit në nevojë dhe t'u japin atyre energji pozitive. Meri Jordanovska Të dy kanë qasje të ndryshme dhe ekspertizë të ndryshme, por qëllimi i tyre

2021-04-20T21:26:01+00:0020 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Edina Kamenica, Sarajevë: Njeriu që bëri bashkë njëzet shekuj

Humbja e Kamhit pothuajse solli humbjen e Judej-Spanjollëve, ku këndoi këngë Sefardike. Sa herë që do ti dëgjoj që tani e tutje, do të shoh fytyrën e tij të qeshur. Edina Kamenica Gjithmonë kam besuar në intuitën time të thellë, e cila më bëri të shkoj tek leksioni i profesorit të dalë në pension në

2021-04-20T21:25:26+00:0020 Prill, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments
Go to Top