е платформа отворена и достапна за сите оние од регионот таканаречен Западен Балкан, чии гласови заслужуваат внимание и кои сакаат со своите текстови, видео записи и други формати да го изнесат својот критички поглед, да понудат нови идеи и видувања за сите случувања во соседството.

Содржината и ставовите во текстовите се ставови на авторот и не ги одразуваат нужно ставовите на Европскиот фонд за Балкан и Европското движење во Србија.

Јово Мартиновиќ, Подгорица: Како пропадна бракот од интерес

септември 14th, 2021|0 Comments

Парадоксално, црквата успеа во она во што не успеаја цивилниот сектор, граѓанските активисти и опозицијата за триесет години - да создаде критична маса за првата мирна промена на власта во црногорската историја. Јово Мартиновиќ Ретко

Илир Куља, Тирана: Дистанца и почит

септември 14th, 2021|0 Comments

Ако Западен Балкан продолжи вака, ќе придонесеме за „либанизација“ на регионот. Илир Куља Државите од Западен Балкан се во многу специфична мулти-верска реалност. Поради ерата на Отоманската империја, во регионот на Западен Балкан, наоѓате локални

Александар Спасеновски, Скопје: Принуден консензус

септември 14th, 2021|0 Comments

За разлика од денешните меѓународни стандарди, кај кои заради концептот на одвоеност на државата и верските заедници е отворен патот на плурализмот, во православните држави има тенденции за поголемо доближување (сраснување) на државната со црковната

Драго Бојиќ, Сараево: Чија е власта, нему и верата

септември 14th, 2021|0 Comments

По распадот на Југославија стана општествено пожелно јавното истакнување на верската припадност, а она незначително малцинство кое не прифати таков вид идентификација се сметаше и се смета за национални предавници и верски отпадници. Драго Бојиќ

Јелена Јоргачевиќ, Белград: Секуларната држава е во сечија корист

септември 14th, 2021|0 Comments

Се чини дека црковната хиерархија, отелотворена во нешто помлади епископи кои разбираат како функционираат светот и општествотото денеска, а предводени од патријархот, знае што сака - бегство од политичката арена, поддршка и соработка со властите,

Ферди Камбери, Приштина: Односи помеѓу државата и религијата – работа во тек

септември 14th, 2021|0 Comments

Косово е единствен случај кој има три верски апоени и уставно е секуларна држава, неутралнa по прашањето околу религијата. Ферди Камбери Косово е унитарна држава со парламентарна демократија. Косово е единствен случај кој има три

Гласот на опкружувањето

Вклучете ја камерата, снимете ги вашите приказни или приказните во вашето опкружување што заслужуваат внимание

Korrupsioni institucional është vetëm maja e ajsbergut e një mendësie, madje e një shpirti të korruptuar dmth të prishur, të kalbur, fare afër dekompozimit.

Herët a vonë ngrehina që vendoset mbi korrupsion do të shembet, por fatkeqësisht do të zërë poshtë viktima të pafajshme.

Dom Gjergj Meta@DomGjergji

Tumačenje pojedinih izjava Angele Merkel o Srbiji i Balkanu na osnovu jučerašnje posete.

  1. Srbija nije pravna država i njeni građani ne žive u pluralističkom društvu.

AM: „ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu”.

Sasha Djordjevic@Bambayay

appreciation tweet for all the doctors, nurses and medical staff in Kosovo that have been fighting covid for over a year now 🙌🙌🙌

despite low salaries, they continue to do their best!

Rilind Latifi@RilindLatifi

Mitropolit Joanikije: Dodik doprinosi miru i bratskom pomirenju

Bursać: Ne bih ja ovome ništa dodao. Sve se samo kaže!

Dragan Bursać@dijalekticar

Zločin prema sopstvenom stanovništvu ne prestaje… Cela Srbija bi trebalo da je na nogama zbog kontinuiranog trovanja dece i ljudi u Boru (a i čitave Srbije). Kako je moguće da smo ovako nemoćni pred očiglednim uništavanjem ljudskog zdravlja i životne sredine? Ima li spasa?

Maja Divac@MajaDivac,