Home|video mk

Амарилдо Гутиќ: Набавките јавни, договорите тајни

Политичките „елити“ и нивните омилени фирми се взаемни финансиери, благодарение на сеприсутната корупција во јавните набавки. Тоа што годишно во овој систем од три милијарди марки, третина е нетранспарентно потрошена, за „поткованото“ правосудство не е проблем на кој треба да се посвети. Видеото е истражувачка приказна за малверзациите со јавните набавки, а авторот Амарилдо Гутиќ

2020-12-08T23:08:33+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Гентина Беголи Пустина: Истражувачкото новинарство на Косово

Гентина Беголи Пустина е повеќекратно наградувана новинарка во Јавниот сервис на Косово, која е на чело на Асоцијацијата на новинари на Косово од 2018 година. Во видеото зборува колку истражувачките теми за корупцијата и за непотизмот се застапени во косовските медиуми. https://www.youtube.com/watch?v=gzF-NVpv9EI

2020-12-08T23:07:57+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Милена Бешиќ: Модели и степен на дискриминација во Црна Гора

За десет години во Црна Гора има незначителна промена кога е во прашање степенот на дискриминација во општеството. Третина од црногорските граѓани не сака да живее во иста држава со ЛГБТ лица, додека речиси 43 отсто сметаат дека тие лица не треба да имаат исти права како и сите останати граѓани. Дискриминацијата е многу изразена

2020-12-09T15:43:51+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Садници за Денот на младите и на слободата

Осми декември во Албанија се слави како ден на младите и на слободата, затоа што на тој ден во 1990 година почнаа студентските протести против диктатурата. По тој повод, Ерјон Велиај, градоначалникот на Тирана, со поддршка од младите, засади садници дрвја како потсетување на овој значаен датум. https://www.youtube.com/watch?v=BoywnKO0bgo

2020-12-08T23:06:58+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Женски центар Ужице: Претприемачките од маалото

Женскиот центар Ужице е здружение кое основа социјално претпријатие за рециклажа на текстил и кое систематски се бори за подобрување на положбата на жените во општеството, особено на жените жртви на насилство. Видеото е создадено во рамките на проектот „Поттикнување на развојот на социјалната и солидарната економија“ што го спроведува Коалицијата за развој на солидарна

2020-12-08T23:06:20+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Kампањата #KaжиНе

Дури 45% од испитаните жени и девојчиња во Северна Македонија доживеале некаква форма на насилство. Насилството врз жени и девојчиња води кон скршени животи! Затоа, сите да реагираме, да пријавиме, да менуваме! #KaжиНе и биди дел од кампањата 16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња. Видео изработено од ООН Северна Македонија. https://www.youtube.com/watch?v=8hnJukg3xP0

2020-12-08T23:05:54+00:00декември 8th, 2020|video mk|0 Comments

Ратко Озоровиќ: Живот меѓу поезија, сатира и филм

Ратко Озоровиќ е познат босански филмски, телевизиски и театарски режисер, како и литературна фигура. Создава уметност веќе преку 50 години: пет книги, два филма, стотици документарни филмови и телевизиски емисии. Зборува за нашите времиња на цензура, битката меѓу сатирата и хуморот, афоризмите кои се обистиниле, и неговиот живот меѓу поезијата, сатирата и филмот... https://www.youtube.com/watch?v=hfWMdOCx2yw

2020-12-01T23:06:46+00:00декември 1st, 2020|video mk|0 Comments

Ервин Гоци: Негување на старата архитектура

Ервин Гоци е предавач на Факултетот за комуникации и новинарство во рамките на Универзитетот во Тирана, како и урбан активист кој поддржува бројни општествени цели во Албанија поттикнати од невладини организации, активисти и локални движења, а поврзани со проблеми како деградација на животната средина и гентрификација на градот. Во видеозаписот зборува за битката за заштита

2020-12-01T23:05:48+00:00декември 1st, 2020|video mk|0 Comments

Марија Јовановиќ: Само животот може да раскаже приказна

Марија Јовановиќ е една од координаторките во здружението „Спектра“ и зборува за кампањата „Само животот може да раскаже приказна“, организирана со цел да се одбележи Денот на сеќавање на трансродовите лица. Здружението посака да му оддаде почит на секое од 350-те убиени трансродови лица во 2020 година, како и на многуте трансродови лица чијашто смрт

2020-12-01T23:05:12+00:00декември 1st, 2020|video mk|0 Comments

Зоран Ристиќ – мал придонес кон насмевката

Зоран Ристиќ зборува за насмевките и за важноста на смеата. Пред 17 години тој го основа детскиот театар „Гето“ во Косово, за да ја врати насмевката на лицата на најмладите. https://www.youtube.com/watch?v=mo3YzUY_fQw

2020-12-01T23:04:36+00:00декември 1st, 2020|video mk|0 Comments
Go to Top