Home|Kолони

Воја Жанетиќ: Играње со зборови

Како прво, би било добро да се знае што (сѐ) е праведно. Како второ, трето и четврто, би било добро да ги имаме оние што ќе носат добри закони, оние што добро ќе ги спроведуваат и оние што добро ќе ги почитуваат. Меѓутоа, животот носи други решенија. Воја Жанетиќ Одвреме навреме доаѓа време кога мораат

2021-04-13T21:22:09+00:00април 13th, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Антиваксери, засукајте го ракавот

Веќе со години имам делумно приватна, делумно професионална потреба да нервирам гадови. И денеска, повеќе од кога и да е, чувствувам потреба јасно да им дадам на знаење колку презирам сѐ што е поврзано за тоа светско движење на ширење глупости. Зоран Кесиќ Знаејќи дека лажливите антиваксерски штетници едвај ќе дочекаат злонамерно да уживаат во

2021-04-06T22:19:18+00:00април 6th, 2021|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Мора да (не) се шегувате

Значи, Денот на вистината е навистина потребен. Итно. И мора да не се шегувам кога го предлагам ова, без оглед што во тек е Денот на шегата. Воја Жанетиќ Поттикнат од постојаната потреба да се оневозможи пад во економските активности, а истовремено да се овозможи пад на бројот на новозаразени, Кризниот штаб донесе одлука дека,

2021-03-31T21:52:52+00:00март 31st, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Светиот Грал на владеењето на правото

Цеца сѐ уште беше Величковиќ, а Вук Драшковиќ опозиција, кога сфатив дека владеењето на правото е нешто како Свет Грал за кој мораш да се бориш, да го бараш и да веруваш дека тој постои, без разлика колку реалноста ти докажува дека си во невозможна мисија. Зоран Кесиќ Некои раскажуваат дека го виделе, дека некогаш

2021-03-23T22:43:38+00:00март 23rd, 2021|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Добредојдовте во XXI век

Медиуми? Финансирање? Контрола? Добродојдовте во времето во кое социјалните мрежи издаваат забрана за јавно пишување по тастатурата од мобилниот, ни повеќе ни помалку, туку на американскиот претседател... Воја Жанетиќ Да се договориме ние нешто: медиуми веќе не постојат. Барем не она што до сега го покриваше тој назив. Да викнеме поп, свештеник, оџа, којгоде задолжен

Зоран Кесиќ: Моите традиционални непријатели

Можно е и на ова непријателство да му истекол рокот на траење. Излегло од мода. Се збајатило. Најпосле, прашајте ги пред некој ден Сплит и Нови Сад, Сарајево и Љубљана, Белград и Ријека, Загреб и Скопје за тоа. Зоран Кесиќ Јас сум Србин. Моите традиционални пријатели се Русите и Грците. Русите затоа што отсекогаш нѐ

2021-03-09T21:51:56+00:00март 9th, 2021|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Тамуитогаш Турс

Да летуваме таму и тогаш кога тоа можевме да го правиме без страв; или да се одмораме таму и тогаш кога тоа ќе биде возможно без страв. Да отпатуваме во нормалното, затоа што тоа никако не е Ова Сега. Воја Жанетиќ Да можат морето и плажата да се нарачаат преку достава, туризмот сигурно би опстанал.

2021-03-02T22:29:32+00:00март 2nd, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Чипуван и продаден

Вакцините се зло. Се продадов на Вучиќ. Короната не постои. Јас сум чипуван. Трамп е супер. Длабоката држава ги влече сите конци. Педофилите владеат со светот. И сатанистите... Зоран Кесиќ Вакцините се зло. Се продадов на Вучиќ. Короната не постои. Јас сум чипуван. Трамп е супер. Длабоката држава ги влече сите конци. Педофилите владеат со

2021-02-23T22:46:10+00:00февруари 23rd, 2021|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Вакцинација за едукација

Примарната општествена функција на едукацијата во време на корона стана индикација за сериозноста на „заклучувањето“, некој вид метро за привидна нормалност. Има училиште, нема епидемија; има епидемија, нема училиште. И така до бесвест. Да беше образованието прекинувач, досега ќе се расипеше од употреба. Воја Жанетиќ Ако дозволите, приказната за образованието во пандемија би ја започнале

2021-02-16T23:42:02+00:00февруари 16th, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Тајната на чичковиот орман

Би сакал да се тресат сите присилувачи, злоупотребувачи, арогантни надредени, одвратни локални шерифи, монструми на позиции од кои можат неказнето да прават гадости, уверени дека на жртвата ќе ѝ биде многу полесно да премолчи одошто да викне за помош. Зоран Кесиќ Понекогаш сонувам дека некогаш одамна сум убил некого. Сум убил некого кришум, никој и

2021-02-09T23:01:14+00:00февруари 9th, 2021|Kолони|0 Comments
Go to Top