Home|хроника на околината

Амела Ивковиќ О’ Рајли, Сараево: Ние сме она што го јадеме

Вообичаените прехрамбени хемикалии можат да влијаат врз човечкиот геном, менувајќи ја генетската структура од која може да зависи степенот на влијание на исхраната врз балансот помеѓу здравите и заболените состојби. Амела Ивковиќ О’ Рајли Храна – нашата потреба за неа е примарна, но нашиот однос кон неа е сложен. Нашите тела сѐ уште ја третираат

2021-10-12T21:44:48+00:00октомври 12th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Ива Тичо, Тирана: Да се јаде или да не се јаде здраво во светот на кликови

Никогаш не се зборувало повеќе за „здрава исхрана“, иако знаеме помалку, но имаме разни верувања и теории, дури и научни. Ова е значењето на тоа да се живее во свет на „суперинформираност“ и маркетинг, споени заедно. Ива Тичо Кренете рака ако никогаш не сте објавиле ниту една фотографија од храна на социјалните медиуми! Сигурно не

2021-10-12T21:44:20+00:00октомври 12th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Јана Клопчевска, Скопје: Како се храниме?

Здравата храна не е мит, тоа е начин на живот, не е одрекување туку искоренување на некои навики кои со генерации се пренесувале.  д-р Јана Клопчевска Храна е било која супстанца која човекот или животните ја јадат или пијат, или растенијата ја апсорбираат, со цел одржување на животот и развојот. Нејзината функција е градбена (раст,

2021-10-12T21:43:51+00:00октомври 12th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Мустафа Јусуфспахиќ, Белград: Здрава храна за сите, а за муслиманите единствената дозволена

Исламската заедница на Србија, на Балканот, има најдолга, сега веќе четириесетгодишна традиција во контролата и издавањето халал сертификати за прехранбени производи. Големи количини месо, што се извезуваше во земјите на исламскиот свет од поранешна СФРЈ, имаа исклучиво ХАЛАЛ сертификат.  Мустафа Јусуфспахиќ Квалитетот Халал подразбира збир на применети постапки во производствениот процес, како и целокупност на

2021-10-12T21:43:23+00:00октомври 12th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Игор Мајер, Котор: Како станав Ајронмен

Суштината е во тоа да сфатите дека сѐ е до вас и дека парите на овој пат не помагаат. Патот до здравје и до добар изглед не оди прекутрупа. Многу е тежок, но влогот е највредното нешто што го имате – вашиот живот.  Игор Мајер  Без оглед на тоа колку години имате, ве „бомбардираат“ со

2021-10-12T21:42:59+00:00октомври 12th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Арбиса Шефкиу, Приштина: Здрава храна за долговечност

Кај луѓето кои се придржуваат до здрава диета со овошје и зеленчук значително се намалува ризикот од прекумерна тежина, срцеви заболувања, дијабетес и некои видови на рак. Арбиса Шефкиу Генци се буди секој ден во 08:00 часот. Веднаш го отвора фрижидерот да се напие чаша „Кока Кола“ и зема чоколадо со себе на училиште. Неговата

2021-10-12T21:42:24+00:00октомври 12th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Срѓан Периќ, Подгорица: Животот минува крај нас

Додека слушаме приказни за помирување, кохабитација, стабилизација, ние всушност го умртвуваме нервот на побуната и се помируваме со трошките што ни ги оставиле транзициските добитници. Срѓан Периќ  Поединецот или колективот кој не учи од искуство е препуштен на стихијата на повторувањето. Инерцијата на заборавот толку нѐ успива до степен да не ги распознаваме калапите на

2021-10-05T21:20:12+00:00октомври 5th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Синиша Вукелиќ, Бања Луика: Граѓаните ја финансираат сопствената пропаст

Штедењето, како и останатите депозити на граѓаните во банките никогаш не биле поголеми. Тоа на прв поглед се чини добар показател, но вистината е поинаква.  Синиша Вукелиќ Стравот, неизвесноста и недовербата на граѓаните го финансира опстанокот на политичката клима во БиХ која е главна причина за сите економски, здравствени и образовни проблеми во земјата. Звучи

2021-10-05T21:19:27+00:00октомври 5th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Бранимир Јовановиќ, Скопје: Задолженоста на граѓаните во Македонија и ЕУ

Долговите на македонските граѓани кон банките, во апсолутен износ, се пониски од оние на граѓаните на ЕУ. Но во сооднос со средствата, значајно се повисоки. Каматите кои Македонците ги добиваат од банките се исти како во ЕУ, но каматите кои им ги плаќаат на банките се многу повисоки. Посиромашните се многу позадолжени од побогатите. Бранимир

2021-10-05T21:19:01+00:00октомври 5th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Крешник Кучај, Тирана: Албанија постави плафон за банкарските „покриви“

Потребата за брзо финансирање (понекогаш дури и преку ноќ) и честопати неисполнувањето на условите доведе до тоа многу албански граѓани да се обратат до небанкарски финансиски институции кои имаат повисоки каматни стапки на заеми од банките. Крешник Кучај Албанија се подготвувa за примена на нова мерка во областа на кредитирање. За прв пат, Банката на

2021-10-05T21:18:29+00:00октомври 5th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top