Home|Sanja

About Sanja

This author has not yet filled in any details.
So far Sanja has created 859 blog entries.

Дискриминирачкиот изборен закон на Босна и Херцеговина

Дерво Сејдиќ, истакнат активист за правата на Ромите, во својата борба за поправедно избирачко право во БиХ се обрати и пред Судот за човекови права во Страсбург. Иако Апелациониот суд пресуди пред 11 години дека БиХ е должна да го усогласи својот Устав со Европската конвенција за заштита на човековите права, сепак, и понатаму, само

2021-04-13T21:33:54+00:00април 13th, 2021|video mk|0 Comments

За дијалогот Белград-Приштина

Официјален Брисел очекува новата косовска влада да започне дијалог со Србија што е можно поскоро. Која страна во овој процес што трае цела деценија „профитира“ и дали ЕУ е подготвена да ги реши недоразбирањата, објаснува политикологот од Северна Митровица, Огњен Гогиќ. https://www.youtube.com/watch?v=BNs43GHK9aU

2021-04-13T21:33:31+00:00април 13th, 2021|video mk|0 Comments

Европската унија воопшто не е тема во медиуми

Потпретседателот на Европското движење во Србија, Владимир Меџак, зборува за недоволното присуство на Европската унија во електронските медиуми со национална фреквенција во Србија. https://www.youtube.com/watch?v=LEZpRmaUqM4

2021-04-13T21:33:02+00:00април 13th, 2021|video mk|0 Comments

Европска агенција за гранична и крајбрежна стража

Фронтекс, Европската агенција за гранична и крајбрежна стража, во моментов спроведува Заедничка операција со Црна Гора за да им помогне на црногорските национални власти во контролата на границата и борбата против прекуграничниот криминал. https://www.youtube.com/watch?v=tjrLOxMj2iA

2021-04-13T21:32:20+00:00април 13th, 2021|video mk|0 Comments

Филмски фестивал на студентите по новинарство

Иницијативата „Beyond Fences 2“, дел од проектот на УСАИД „Правда за сите“ во Албанија, претставува филмови во продукција на албански студенти по новинарство, кои фрлаат светлина врз социјалните неправди и ја зголемуваат свеста за големата потреба за поправедно општество. https://www.youtube.com/watch?v=Zzknve7Bt2E

2021-04-13T21:31:57+00:00април 13th, 2021|video mk|0 Comments

Поддршка за социјални претпријатија

Еден од начините за развој на социјалното претприемништво е користењето на имотот конфискуван од организираниот криминал. Видеото е еден таков пример. https://www.youtube.com/watch?v=U_mLHsWs2Eg

2021-04-13T21:35:23+00:00април 13th, 2021|video mk|0 Comments

Владимир Меџак, Белград: Долго патување во Европа, модел 2021

Можеби услугата во возот не е најдобра, и возот можеби доцни, но ние и понатаму стоиме на истата страница на која сме стоеле пред 30 години и веруваме дека возот што заминува ќе се распадне и дека „Србинот ќе ги надмудри останатите на крајот од вицот“. Владимир Меџак Кога ги започнав студиите на Правниот факултет

2021-04-13T21:28:52+00:00април 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Љупчо Петковски, Скопје: Дали на Балканот е возможна вистинска демократија?

С. Македонија и БиХ се држави кои се родени заробени – и двете се деца на мировни договори (Дејтонскиот и Охридскиот), во кој етничките елити ги вградиле своите интереси – да можат да ги контролираат како парите така и срцата и умовите на народот. Љупчо Петковски Овој текст е инспириран од книгата Sell Out, Tune Out,

2021-04-13T21:28:19+00:00април 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Елвир Буцало, Сараево: Заблуди и надежи на патот кон Брисел

Би ги заборавиле ние лесно ЕУ интеграциите, ама се преблиску, прејасна е сликата и разликата во третманот што го добиваат тие и ние. И премногу нѐ засега... Иако многу нешта не нѐ засегаат. Елвир Буцало Ако ме лажеле мене, и јас ве лажам вас: еднаш, велат, го прашале чешкиот амбасадор кога ќе влезе БиХ во

2021-04-13T21:27:49+00:00април 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Јована Маровиќ, Котор: Членството во ЕУ на „стаклени нозе“

Она што е несомнено на овој долг и болен пат е дека Црна Гора мора да престане да се заробува самата себе што е можно побрзо. Јована Маровиќ Црна Гора е на чело на земјите кои сакаат да станат членки на Европската унија. Во 2012 година, државата започна преговори за членство, ги отвори сите поглавја

2021-04-14T07:14:23+00:00април 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top