Home|2021|јули

Гостување на ТВ N1 по повод гаснењето на Твитер профилот на “Опкружување”

За предизвиците со кои се соочува "Опкружување", регионалната медиумска платформа на Европскиот фонд за Балкан и на Европското движење во Србија (EPuS) , за N1, зборуваше генералната секретарка на EPuS и главната одговорна уредничка на "Опкружување", Звездана Ковач.  https://www.youtube.com/watch?v=29TrLnwnAgk

2021-07-22T10:48:03+00:00јули 22nd, 2021|video mk|0 Comments

Како е да се биде жена родена во Црна Гора?

Видеото е резултат на истражувањата на Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP), чии програмски активности се насочени кон зајакнување на жените и нивно полно учество во сите сфери на животот, вклучувајќи и учество во процесот на донесување на одлуки. https://www.youtube.com/watch?v=h9AWEj-goxc

2021-07-13T22:21:21+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Се борам за бескомпромисна рамноправност на жените

За позицијата на жените во политиката зборува Сабина Чудиќ, претседателка на Главниот одбор на „Наше странке“ и пратеничка во Парламентот на Федерацијата БиХ. https://www.youtube.com/watch?v=drcdWG7pYx4

2021-07-13T22:20:58+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Жените подобро ги познаваат проблемите на локалната заедница

Исмете Ушина, пензионерка, зборува за потребата од унапредување на положбата на жените во партиципативното буџетирање во Албанија. https://www.youtube.com/watch?v=9KXW1YrcLQs

2021-07-13T22:20:34+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Конференција за процесот на ЕУ интеграции на земјите од Западен Балкан

Конференција во организација на Европскиот фонд за Балкан и Форумот за надворешна политика од Загреб на тема најновото резиме на политиката на BiEPAG под наслов „Враќање на вистинскиот колосек: Завршување на процесот на обединување на ЕУ“. https://www.youtube.com/watch?v=L3BWTD9VcNo

2021-07-13T22:19:39+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Женскиот фудбал во Северна Македонија

Видео на Македонската информативна агенција за стереотипите кон жените кои се занимаваат со фудбал. https://www.youtube.com/watch?v=gNosrMjlsyM

2021-07-13T22:19:17+00:00јули 13th, 2021|video mk|0 Comments

Божена Јелушиќ, Будва: Патријархатот е пожив од кога и да е

Во нашите авторитарни и исклучиви заедници, нетолерантни кон другите и различните, насилството врз жените во политиката е речиси нормализирано. За жал, и самите жени учествуваат во дискриминацијата на жените во политиката, со што се обезбедува мнозинска поддршка за режимите што ги дискриминираат.  Божена Јелушиќ  Во поновата црногорска историја, влегувањето на жените во политиката ќе биде

2021-07-13T22:18:55+00:00јули 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Jana Belcheva Andreevska, Скопје: Идеализмот не смееме да го предадеме

Како жени политичарки верувам се соочуваме со предизвици кои емотивно посилно ги доживуваме, не растревожуваат, некогаш не шокираат, а многупати не ставаат несвесно да се повлечеме пред агресивноста или простотилакот од некои „колеги„ мажи, на кои секако не им е местото во политиката. Jana Belcheva Andreevska  Во светот постојат различни ставови и стереотипи за тоа кој се

2021-07-16T06:42:15+00:00јули 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Маја Седларевиќ, Белград: Комплицирано е

Да не се жените, не би имало амандмани на буџетот кои се однесуваат на родовото буџетирање, да нема жени, не би се разговарало за многу важни теми, а гласот на некои маргинализирани групи и малцинства би останал нем. Маја Седларевиќ  Точно е дека, колку повеќе жени има во политиката, толку таа повеќе се менува. Поради

2021-07-13T22:18:22+00:00јули 13th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top