Home|Kronikë e mjedisit

Bozena Jelusic, Budva: Patriarkati është më i pranishëm se kurrë

Në komunitetet tona autoritare dhe përjashtuese, jo tolerante ndaj Tjetrit dhe atij që është Ndryshe, dhuna ndaj grave në politikë është bërë pothuajse normale.  Fatkeqësisht, dhe vetë gratë i diskriminojnë gratë në politikë, duke siguruar kështu mbështetjen e shumicës për regjimet që i diskriminojnë ato.   Bozena Jelusic  Në historinë e vonë të Malit të Zi,

2021-07-13T22:07:40+00:0013 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Jana Belcheva Andreevska, Shkup: Ne nuk duhet ta tradhtojmë idealizmin

Si politikane femra, besoj se përballemi me sfida që na godasin emocionalisht dhe na shqetësojnë, ndonjëherë na trondisin dhe shumë herë, na bëjnë të tërhiqemi në mënyrë të pavetëdijshme përpara agresionit ose thjeshtësisë së disa "kolegëve" meshkuj, të cilët sigurisht nuk kanë vend në politikë. Jana Belcheva Andreevska Në botë ka pikëpamje dhe stereotipe të

2021-07-16T06:43:11+00:0013 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Maja Sedlarevic, Beograd: Është e ndërlikuar

Po të mos ishte për gratë, nuk do të kishte ndryshime buxhetore në lidhje me buxhetimin gjinor, nëse nuk do të kishte gra, shumë tema të rëndësishme nuk do të diskutoheshin dhe zëri i disa grupeve dhe individëve të margjinalizuar nuk do të dëgjohej.    Maja Sedlarevic  Është e vërtetë që sa më shumë gra të

2021-07-13T22:06:59+00:0013 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Marija Raduloviç, Prishtinë: Tradita në përfaqësimin më të madh të femrave

Edhe pse problemet me të cilat përballemi janë të dukshme, gjatë viteve të fundit kemi parë shenja që na bëjnë të shpresojmë se gratë do të kenë vendin që meritojnë në politikën e Kosovës.  Marija Raduloviç  Për ata prej nesh që jetojnë dhe punojnë në Kosovë, veçanërisht ata që merren me të drejtat e njeriut,

2021-07-13T22:06:42+00:0013 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Lejla Ramic-Mesihovic, Sarajevo: Rregullat e lojës po ndryshojnë

Të gjitha analizat tregojnë se çelësi i ndryshimit është demokratizimi i partive politike dhe, për shkak të praktikave partitokratike, ato po bëhen qendrat aktuale të pushtetit në dëm të demokracisë, funksionimit të institucioneve dhe sundimit të ligjit.     Dr. Lejla Ramic-Mesihovic Përfaqësimi i dobët i grave në politikë dhe në të gjitha proceset e vendimmarrjes

2021-07-13T22:06:09+00:0013 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Vasilika Hysi, Tiranë: Përjetime mes beteja të fituara, të humbura dhe sfidave

Madje edhe në fusha si: ekonomia, shëndetësia, arsimi, infrastruktura, bujqësia ose turizmi, një grua në politikë i vlerëson nismat ligjore, veprimetn ose iniciativat nga një këndvështrim më njerëzor dhe me fokus kujdesin ndaj  kategorive shoqërore që kanë nevojë.  Vasilika Hysi Shoqëria përbëhet nga gra dhe burra, djem dhe vajza. Gratë kontribuojnë në çdo aspekt të

2021-07-13T22:05:50+00:0013 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Andi Bejtjaë, Tiranë: Arsyet për të ndejtur më pak se motivet për të ikur

Shqipëria ka patur përgjithësisht tre vala emgrimi të dallueshme: pas viteve 90: pas vitit 1997 kur i gjithë shteti kolapsoi nga rënia e të ashtëqujturave skema piramidale ku me qindra shqiptarë humbën kursimet e tyre dhe pas viteve 2013.   Andi Bejtjaë Emigrantët e rinj shqiptarë të viteve 90 edhe pse shumë të varfër se këta

2021-07-06T21:58:13+00:006 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Anisa Mahmutovic, Sapna: Unë dua të rri këtu – dhe çfarë pastaj?

Punoni me veten, zgjeroni kufijtë, bëhuni ndryshimi në komunitetin tuaj, në mënyrë që të mos keni nevojë të lëvizni nëpër vende të ndryshme.  Anisa Mahmutovic  Më pyesin pse e ngre kaq shumë zërin rreth qëndrimit në Bosnjë Hercegovinë - një e diplomuar në Master, që sapo ka filluar punë të përkohshme në një organizatë të

2021-07-06T21:57:50+00:006 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Edin Koljenovic, Podgoricë: Të rinjtë nuk duan të mbahen peng nga historia

Studimet e fundit tregojnë se rreth 70% e të rinjve e kanë menduar të largohen përgjithmonë nga Mali i Zi. Në Mal të Zi, si kudo në rajon, të rinjtë janë gjithnjë e më pak të gatshëm të presin për kohët më të mira që do të vijnë. Edin Koljenovic Në dekadat e shkuara, rajoni

2021-07-06T21:57:22+00:006 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments

Milan Nikolic, Novi Sad: Dritarja e një aventurieri nga Novi Sad në botë

Të jetosh në një mjedis tjetër është diçka që, për ata që kanë pasur mundësinë ta përjetojnë, zgjeron horizontin në mënyrë të tillë sa vetëm atëherë e kuptojmë se askush nuk mund ta përcaktojë fatin tonë dhe që nuk duhet të jetojmë në një 'sistem’ me të cilin jemi mësuar, atë në të cilin jemi

2021-07-06T21:56:54+00:006 Korrik, 2021|Kronikë e mjedisit|0 Comments
Go to Top