Skip to main content

 

ŠTA JE OKRUŽENJE

Prvi put nakon dvije decenije jedan televizijski serijal informativnih emisija prikazuje se na jedanaest televizijskih stanica u Albaniji, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Sloveniji i Srbiji. Kada smo 2012. godine pokrenuli ovaj projekat, ideja Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) i Evropskog fonda za Balkan (EFB)  bila je da  okupimo ljude koji govore međusobno razumljivim jezikom i podstaknemo dijalog među zemljama kojima jezik ne predstavlja problem. Ubrzo smo shvatili da je jezik u sporazumijevanju najmanja prepreka i da mnogo veći problem predstavlja odsustvo dijaloga i nedostatak vještine u vođenju razgovora. Zato smo nakon nekoliko sezona proširili broj partnera i gostiju u studiju na one koje koji govore albanskim jezikom i time geografski “pokrili” region koji obuhvata zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju. Na taj način smo omogućili milionskom gledalištu da čuju različita iskustva i mišljenja o problemima koji su im manje - više zajednički. Društva na zapadnom Balkanu već više od dvije decenije pokušavaju da zaliječe ratne rane, iscijele dječije bolesti demokratije, pripreme naš dio svijeta za istinsko prihvatanje evropskih vrijednosti, a ne samo za članstvo u EU. Želja CDRSEE i EFB je da kroz Okruženje daju doprinos ostvarenju tih ciljeva. Značaj ovog projekta prepoznalo je i finansijski podržalo Ministarstvo inostranih poslova Republike Njemačke. Okruženje je 2016. godine nagrađeno priznanjem za medijsku inicijativu godine "European Citizenship Awards".

 

 

UREDNIŠTVO I PRODUKCIJA

kovac

Zvezdana Kovač, Izvršna direktorica CDRSEE - Odgovorna urednica Okruženja   Dugogodišnja novinarka i urednica u brojnim medijima u regionu. Novinarsku karijeru započela prije 25 godina u RTCG, najprije kao radio novinar, a zatim kao televizijski stvaralac gdje je je bila pokretač i kreator različitih programskih sadržaja. Bila je urednica informativno – političkog programa na televizijama u Crnoj Gori i Srbiji. Od 2004. godine živi u Solunu, gdje je radi kao projekt menadžer u više nevladinih organizacija. 2011. godine pridružuje se CDRSEE, gdje je tri godine kasnije izabrana za izvršnu direktoricu Centra. 

pixi

Predrag Kajganić Pixi, izvršni producent  Filmskom i televizijskom produkcijom bavi se više od 30 godina. Radio je na desetinama najznačajnih televizijskih projekata, na projektima uspostavljanja produkcionih sistema, a kao član projektnog tima učestvovao je u transformaciji RTS-a u Javni servis.Konsultant je mnogih lokalnih i stranih kompanija koje se bave televizijom. Pedagoško - obrazovnim radom bavi se od 2001. godine, na Akademiji umetnosti u Beogradu, u zvanju vanrednog profesora za predmet TV Produkcija. Diplomirao je Filmsku i TV produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu gdje je i magistrirao.

 

 

Dr Stanko Crnobrnja, reditelj   Poznati televizijski i filmski stvaralac iza koga je preko 1500 televizijskih emisija i serija, tri igrana filma u kojima se ostvario kao reditelj, producent ili scenarista. Bio je utemeljivač i idejni tvorac brojnih televizija u Crnoj Gori  i Srbiji. Kao kreativni direktor radio je na nacionalnoj mreži Novi 3K, a kao programski direktor na OKK kanalu u Srbiji, čiji je i osnivač. Dr Crnobrnja je teoretičar, predavač i publicista u oblasti masovnih komunikacija i teorije televizije i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.  

 

FRANC PRILER    Predsjedavajući Upravnog odbora Evropskog fonda za Balkan 

HEDVIG MORVAI  Izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan 

 

Riječ okruženje označava susjedstvo

Franc Priler: Riječ "okruženje" označava susjedstvo, ali isto tako i bliskost i osjećanje poznatog. Ta bliskost i poznavanje nijesu uvijek imali pozitivan odjek u zemljama zapadnog Balkana. Tim više mi vjerujemo da je važno pribjeći kreativnim sredstvima kako bi se uredili odnosi između društava koja su istorijski i tradicionalno bila veoma blizu, mada ne uvijek svojom slobodnom voljom. Ovom serijom televizijskihdiskusija, koje uključuju ljude i grupe van kruga dežurnih krivaca sa TV ekrana, nadamo se da ćemo doprinijeti nastanku razumijevanja i određenog osjećanja zajedništva i kohezije. Taj osjećaj biće od presudnog značaja za savladavanje izazova pred nama. Posebno moramo uključiti mlade ljude u proces otvaranja perspektiva i otvarati nove puteve kojima bi njihova društva krenula u novo i složeno doba.

 

hedv

Hedvig Morvai: Okruženje je jedinstvena inicijativa i po svojoj zamisli, realizaciji, širini i načinu razmišljanja, dosta različito od svega što poznajemo i imamo u ovom regionu. Ono u potpunosti promoviše ciljeve Evropskog fonda za Balkan i zato mi stojimo iza ovog projekta, a to je da se na ovim prostorima ostvari pomirenje i demokratizacija i da se sve ove države, što je moguće brže ali i kvalitetnije približe članstvu u EU. Verujem da je Okruženje jedan primer koji može da posluži i drugima, koje su to sve mogućnosti koje nam pruža ta famozna medijska i vrlo ozbiljna i zanimljiva sfera, koja se širi i razvija i pokriva danas već mnogo toga, a ne samo one standardne vidove medijske komunikacije koju poznajemo iz ranijih godina. I zato mislim da je civilnom društvu i te kako mesto u medijima i da treba da insistiramo da promovišemo te mogućnosti, da unosimo svežinu, zato što mi dolazimo iz neke druge sfere, sa nekim drugim idejama i nekim drugim načinom komuniciranja i da promovišemo te načine uticaja na javnost i na zbivanja u ovom našem regionu i ubuduće.

HANES SVOBODA

Predsjednik Upravnog odbora CDRSEE  

 

 

busek

 

„Mislim da je Okruženje veliki uspjeh i mi se radujemo mnogim novim emisijama, i možda za pet ili deset godina, kada pogledamo unazad, možemo reći - pogledajte, ovo je bio važan doprinos u približavanju regiona Evropskoj uniji.“

Dr Svoboda, dugogodišnji član Evropskog parlamenta, od septembra 2016. godine je  predsjednik Upravnog odbora CDRSEE-a. Bio je potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope i njegov parlamentarni rad je uglavnom bio fokusiran na Balkan. Kao član Evropskog parlamenta radio je u brojnim odborima i delegacijama, bio izvjestilac za pristupanje Hrvatske u Evropsku uniju. Od 2014. predsjednik je Međunarodnog instituta za mir u Beču, a od januara 2015. predsjednik Architekturzentrum Vien (AZV). Dr Svoboda bavio se takođe ekonomskom politikom i pitanjima inkluzije, posebno zainteresovan za inicijative koje pružaju obrazovanje i obuku mladim liderima u Evropi. Dosljedno se bori protiv desničarskog ekstremizma u Evropi.     

EVROPSKI FOND ZA BALKAN 

http://balkanfund.org/

efb

Evropski fond za Balkan je zajednička inicijativa evropskih fondacija koje planiraju, sprovode i  podržavaju projekte čiji je cilj jačanje demokratije, podsticanje evropskih integracija i afirmisanje uloge Zapadnog Balkana u rješavanju novih izazova sa kojima se suočava Evropa. Svoju programsku strategiju sprovode kroz vodeće programe i odabrane projekte, uz niz akcija koje proizilaze iz činjenice da je EFB regionalno prepoznat kao relevantan faktor u oblasti svog djelovanja. Njihovi sinergijski efekti su fokusirani na evropeizaciju politika i praksi zemalja Zapadnog Balkana na putu pridruživanja Evropskoj uniji, kroz jačanje društvenih kapaciteta u regionu sa platformama političkog razvoja i kulture regionalne saradnje.
  

 

CENTER FOR DEMOCRACY AND RECONCILIATION IN SOUTHEAST EUROPE  
www.cdrsee.org

CENTAR ZA DEMOKRATIJU I POMIRENJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI  www.cdrsee.org

CDRSEE je nevladina i neprofitna organizacija sa sjedištem u Solunu, čija je misija podsticanje demokratskog pluralističkog društva evropskih vrijednosti po principima vladavine prava i društvene odgovornosti i pomirenja među narodima. U upravnom odboru CDRSEE, kojim predsjedava dr Hanes Svoboda, nalaze se istaknute ličnosti iz regiona i Evrope.

 
FOREIGN MINISTRY OF THE FEDERAL REPUBLIC OF GERMANY  

www.auswaertiges-amt.de

Nemci

Značaj Okruženja prepoznalo je i finansijski podržalo Ministarstvo inostranih poslova Republike Njemačke, jer ovaj projekat podstiče razvoj demokratije, afirmaciju evropskih vrijednosti, bolje razumijevanje i pomirenje na Zapadnom Balkanu.