Skip to main content

 

 

ŠTA JE OKRUŽENJE

Prvi put nakon dvije decenije jedan televizijski serijal informativnih emisija prikazan na deset televizijskih stanica u Albaniji, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Sloveniji i Srbiji. Sagovornici  iz pet država razgovarali su bez prevodioca i vrlo dobro su se razumjeli. Upravo to je bila ideja Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) i Evropskog fonda za Balkan (EFB) kada su odlučili da krenu s televizijskim projektom koji bi omogućio gledaocima širom Balkana da čuju kako su im problemi gotovo isti. Društva na zapadnom Balkanu već više od dvije decenije pokušavaju da zaliječe ratne rane, iscijele dječije bolesti demokratije, pripreme naš dio svijeta za istinsko prihvatanje evropskih vrijednosti, a ne samo za članstvo u EU. Želja CDRSEE i EFB je da kroz Okruženje daju doprinos ostvarenju tih ciljeva. Značaj ovog projekta prepoznalo je i finansijski podržalo Ministarstvo inostranih poslova Republike Njemačke.

 

 

UREDNIŠTVO I PRODUKCIJA

kovac

Zvezdana Kovač, glavna i odgovorna urednica  Okruženja - Izvršna direktorica CDRSEE Više od 20 godina radila je kao novinar. U RTV Crne Gore na novinarskim i uredničkim poslovima provela je 15 godina i još tri godine kao novinar i urednik YU info TV. Trenutno je zaposlena u CDRSEE. Diplomirala je na Fakultetu Univerziteta Crne Gore za srpsko-hrvatski jezik i jugoslavensku književnost. Tečno govori engleski i grčki jezik.

pixi

Predrag Kajganić Pixi, izvršni producent Diplomirao je 1989. godine na odsjeku za filmsku i TV produkciju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a magistrirao 2008. Radio je na gotovo svim značajnijim televizijama u Srbiji. Filmskom i TV produkcijom bavi se od 1985. Godine. Radio je na desetinama televizijskih projekata. Kao član projektnog tima učestvovao je u transformaciji RTS–a u Javni servis. Konsultanat je mnogih stranih i lokalnih kompanija koje se bave televizijom. Pedagoško - obrazovnim radom bavi se od 2001. Na Katedri za produkciju u umetnosti i medijima Akademije umetnosti u Beogradu, predavao je predmet TV produkcija u zvanju vanrednog profesora.

petrovic

Milutin Petrović, reditelj Rođen u Beogradu 1961.godine. Više od trideset godina profesionalni reditelj u TV-u, filmu, pozorištu, advertajzingu... Od 1984. godine kada je počeo kao reditelj kultne muzičke emisije " Hit mjeseca", režirao je desetine muzičkih spotova, televizijskih emisija svih žanrova - od živih prenosa do igranih serija. Režirao je pet dugometražnih filmova i radio kao scenarista, producent i montažer. Posljednjih 16 godina radi i kao profesor filma na mnogim visokoškolskim ustanovama. Bavi se i muzikom. 

 

 

 

FRANC PRILER    Predsjedavajući Upravnog odbora Evropskog fonda za Balkan

HEDVIG MORVAI  Izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan

 

Riječ okruženje označava susjedstvo

Franc Priler: Riječ okruženje označava susjedstvo, ali isto tako i bliskost i osjećanje poznatog. Ta bliskost i poznavanje nijesu uvijek imali pozitivan odjek u zemljama zapadnog Balkana. Tim više mi vjerujemo da je važno pribjeći kreativnim sredstvima kako bi se uredili odnosi između društava koja su istorijski i tradicionalno bila veoma blizu, mada ne uvijek svojom slobodnom voljom. Ovom serijom televizijskih diskusija, koje uključuju ljude i grupe van kruga dežurnih krivaca sa TV ekrana, nadamo se da ćemo doprinijeti nastanku razumijevanja i određenog osjećanja zajedništva i kohezije. Taj osjećaj biće od presudnog značaja za savladavanje izazova pred nama. Posebno moramo uključiti mlade ljude u proces otvaranja perspektiva i otvarati nove puteve kojima bi njihova društva krenula u novo i složeno doba.

 

hedv

Hedvig Morvai: Okruženje je jedinstvena inicijativa i po svojoj zamisli, realizaciji, širini i načinu razmišljanja, dosta različito od svega što poznajemo i imamo u ovom regionu. Ono u potpunosti promoviše ciljeve Evropskog fonda za Balkan i zato mi stojimo iza ovog projekta, a to je da se na ovim prostorima ostvari pomirenje i demokratizacija i da se sve ove države, što je moguće brže ali i kvalitetnije približe članstvu u EU. Verujem da je Okruženje jedan primer koji može da posluži i drugima, koje su to sve mogućnosti koje nam pruža ta famozna medijska i vrlo ozbiljna i zanimljiva sfera, koja se širi i razvija i pokriva danas već mnogo toga, a ne samo one standardne vidove medijske komunikacije koju poznajemo iz ranijih godina. I zato mislim da je civilnom društvu i te kako mesto u medijima i da treba da insistiramo da promovišemo te mogućnosti, da unosimo svežinu, zato što mi dolazimo iz neke druge sfere, sa nekim drugim idejama i nekim drugim načinom komuniciranja i da promovišemo te načine uticaja na javnost i na zbivanja u ovom našem regionu i ubuduće.

 
 

 

HANES SVOBODA

Predsjednik Upravnog odbora CDRSEE  

busek

 

„Mislim da je Okruženje veliki uspjeh i mi se radujemo mnogim novim emisijama, i možda za pet ili deset godina, kada pogledamo unazad, možemo reći - pogledajte, ovo je bio važan doprinos u približavanju regiona Evropskoj uniji.“

Dr Svoboda, dugogodišnji član Evropskog parlamenta, od septembra 2016. godine je  predsjednik Upravnog odbora CDRSEE-a. Bio je potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope i njegov parlamentarni rad je uglavnom bio fokusiran na Balkan. Kao član Evropskog parlamenta radio je u brojnim odborima i delegacijama, bio izvjestilac za pristupanje Hrvatske u Evropsku uniju. Od 2014. predsjednik je Međunarodnog instituta za mir u Beču, a od januara 2015. predsjednik Architekturzentrum Vien (AZV). Dr Svoboda bavio se takođe ekonomskom politikom i pitanjima inkluzije, posebno zainteresovan za inicijative koje pružaju obrazovanje i obuku mladim liderima u Evropi. Dosljedno se bori protiv desničarskog ekstremizma u Evropi. 

 

ERHARD BUSEK

Član Upravnog odbora CDRSEE  

svoboda

 

Okruženje - ovaj svetionik medijske odgovornosti, slobode govora i dokaz da se o problemima može razgovarati i da se oni mogu rješavati obrazloženim argumentima a ne samo nasiljem - ne samo što nastavlja da stvara istoriju, već i da niže uspjehe za dobrobit građana zapadnog Balkana. Baveći se zajedničkim pitanjima koja sve brinu, Okruženje gledaocima pruža argumentovanu debatu o širokom dijapazonu društvenih i političkih pitanja. Okruženje nikad nije bilo potrebnije zapadnom Balkanu nego što je sad: jačanje ekstremizma, društvenog i nacionalnog preispitivanja, političke nestabilnosti, kao i nedostatak nepristrasnih medija, svi ti činioci pothranjuju i odražavaju sadašnje zabrinjavajuće trendove rasta populizma, netolerancije i sužavanja svijesti u Evropi uopšte.

Vrijednost Okruženja se ne može precjeniti. Ono izaziva, informiše i otvara um ne samo svojim sadržajem već i pristupom: inkluzivnom debatom, emitovanjem različitih mišljenja, hvatajući se u koštac sa nesuglasicama predočavanjem suštine i činjenica, a ne skandalima ili ličnim napadima. Doprinos Okruženja stabilnoj i demokratskoj budućnosti regiona je nemjerljiv. Možemo se samo nadati da će nastaviti tim putem. Okruženje će biti primjer i jedna od prvih sličnih inicijativa koja će prosvjetliti, ohrabriti i podržati građansko društvo u regionu.

 

EVROPSKI FOND ZA BALKAN
http://balkanfund.org/

cdrsee

EFB je nastao na inicijativu četiri evropske fondacije (Robert Bosch Stiftung,The King Baudouin Foundation i ERSTE Foundation), a osnovan je s ciljem da potpomogne priključivanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Kao nasljednik Međunarodne komisije na Balkanu, Fond radi na jačanju funkcionisanja državne uprave.

 

CENTAR ZA DEMOKRATIJU I POMIRENJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI 
www.cdrsee.org

CENTAR ZA DEMOKRATIJU I POMIRENJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI  www.cdrsee.org

CDRSEE je nevladina i neprofitna organizacija sa sjedištem u Solunu, čija je misija podsticanje demokratskog pluralističkog društva evropskih vrijednosti, tržišne privrede po principima vladavine prava i društvene odgovornosti i pomirenja među narodima. U upravnom odboru CDRSEE, kojim predsjedava dr Erhard Busek, nalaze se istaknute ličnosti iz regiona i Evrope.

 

MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA NJEMAČKE

www.auswaertiges-amt.de

 

Nemci

Značaj Okruženja prepoznalo je i finansijski ga podržalo Ministarstvo inostranih poslova Republike Njemačke, jer ovaj projekat podstiče razvoj demokratije, afirmaciju evropskih vrijednosti, bolje razumijevanje i pomirenje na zapadnom Balkanu.