Skip to main content

 

 

 

ŠTA JE OKRUŽENJE

Prvi put nakon dvije decenije jedan televizijski serijal informativnih emisija prikazuje se na jedanaest televizijskih stanica u Albaniji, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Sloveniji i Srbiji. Kada smo 2012. godine pokrenuli ovaj projekat, ideja Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) i Evropskog fonda za Balkan (EFB)  bila je da  okupimo ljude koji govore međusobno razumljivim jezikom i podstaknemo dijalog među njima. Ubrzo smo shvatili da je jezik u sporazumijevanju najmanja prepreka i da mnogo veći problem predstavljaju odsustvo dijaloga i nedostatak vještine u vođenju razgovora. Zato smo nakon nekoliko sezona proširili broj partnera i gostiju u studiju na one koje koji govore albanskim jezikom i time geografski “pokrili” region koji obuhvata zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju. Na taj način smo omogućili milionskom gledalištu da čuje različita iskustva i mišljenja o problemima koji su im manje - više zajednički. Društva na zapadnom Balkanu već više od dvije decenije pokušavaju da zaliječe ratne rane, iscijele dječije bolesti demokratije, pripreme naš dio svijeta za istinsko prihvatanje evropskih vrijednosti, a ne samo za članstvo u EU. Želja CDRSEE i EFB je da kroz Okruženje daju doprinos ostvarenju tih ciljeva. Značaj ovog projekta prepoznalo je i finansijski podržalo Ministarstvo inostranih poslova Republike Njemačke.

 

 

UREDNIŠTVO I PRODUKCIJA

kovac

Zvezdana Kovač, glavna i odgovorna urednica  Okruženja - Izvršna direktorica CDRSEE Više od 20 godina radila je kao novinar. U RTV Crne Gore na novinarskim i uredničkim poslovima provela je 15 godina i još tri godine kao novinar i urednik YU info TV. Trenutno je zaposlena u CDRSEE. Diplomirala je na Fakultetu Univerziteta Crne Gore za srpsko-hrvatski jezik i jugoslavensku književnost. Govori engleski i grčki jezik.

pixi

Predrag Kajganić Pixi, izvršni producent Diplomirao je 1989. godine na odsjeku za filmsku i TV produkciju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a magistrirao 2008. Radio je na gotovo svim značajnijim televizijama u Srbiji. Filmskom i TV produkcijom bavi se od 1985. Godine. Radio je na desetinama televizijskih projekata. Kao član projektnog tima učestvovao je u transformaciji RTS–a u Javni servis. Konsultanat je mnogih stranih i lokalnih kompanija koje se bave televizijom. Pedagoško - obrazovnim radom bavi se od 2001. Na Katedri za produkciju u umetnosti i medijima Akademije umetnosti u Beogradu, predavao je predmet TV produkcija u zvanju vanrednog profesora.

petrovic

Milutin Petrović, reditelj Rođen u Beogradu 1961.godine. Više od trideset godina profesionalni reditelj u TV-u, filmu, pozorištu, advertajzingu... Od 1984. godine kada je počeo kao reditelj kultne muzičke emisije " Hit mjeseca", režirao je desetine muzičkih spotova, televizijskih emisija svih žanrova - od živih prenosa do igranih serija. Režirao je pet dugometražnih filmova i radio kao scenarista, producent i montažer. Posljednjih 16 godina radi i kao profesor filma na mnogim visokoškolskim ustanovama. Bavi se i muzikom. 

 

 

 

FRANC PRILER    Predsjedavajući Upravnog odbora Evropskog fonda za Balkan

HEDVIG MORVAI  Izvršna direktorica Evropskog fonda za Balkan

 

Riječ okruženje označava susjedstvo

Franc Priler: Riječ okruženje označava susjedstvo, ali isto tako i bliskost i osjećanje poznatog. Ta bliskost i poznavanje nijesu uvijek imali pozitivan odjek u zemljama zapadnog Balkana. Tim više mi vjerujemo da je važno pribjeći kreativnim sredstvima kako bi se uredili odnosi između društava koja su istorijski i tradicionalno bila veoma blizu, mada ne uvijek svojom slobodnom voljom. Ovom serijom televizijskih diskusija, koje uključuju ljude i grupe van kruga dežurnih krivaca sa TV ekrana, nadamo se da ćemo doprinijeti nastanku razumijevanja i određenog osjećanja zajedništva i kohezije. Taj osjećaj biće od presudnog značaja za savladavanje izazova pred nama. Posebno moramo uključiti mlade ljude u proces otvaranja perspektiva i otvarati nove puteve kojima bi njihova društva krenula u novo i složeno doba.

 

hedv

Hedvig Morvai: Okruženje je jedinstvena inicijativa i po svojoj zamisli, realizaciji, širini i načinu razmišljanja, dosta različito od svega što poznajemo i imamo u ovom regionu. Ono u potpunosti promoviše ciljeve Evropskog fonda za Balkan i zato mi stojimo iza ovog projekta, a to je da se na ovim prostorima ostvari pomirenje i demokratizacija i da se sve ove države, što je moguće brže ali i kvalitetnije približe članstvu u EU. Verujem da je Okruženje jedan primer koji može da posluži i drugima, koje su to sve mogućnosti koje nam pruža ta famozna medijska i vrlo ozbiljna i zanimljiva sfera, koja se širi i razvija i pokriva danas već mnogo toga, a ne samo one standardne vidove medijske komunikacije koju poznajemo iz ranijih godina. I zato mislim da je civilnom društvu i te kako mesto u medijima i da treba da insistiramo da promovišemo te mogućnosti, da unosimo svežinu, zato što mi dolazimo iz neke druge sfere, sa nekim drugim idejama i nekim drugim načinom komuniciranja i da promovišemo te načine uticaja na javnost i na zbivanja u ovom našem regionu i ubuduće.

 
 

 

HANES SVOBODA

Predsjednik Upravnog odbora CDRSEE  

busek

 

„Mislim da je Okruženje veliki uspjeh i mi se radujemo mnogim novim emisijama, i možda za pet ili deset godina, kada pogledamo unazad, možemo reći - pogledajte, ovo je bio važan doprinos u približavanju regiona Evropskoj uniji.“

Dr Svoboda, dugogodišnji član Evropskog parlamenta, od septembra 2016. godine je  predsjednik Upravnog odbora CDRSEE-a. Bio je potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope i njegov parlamentarni rad je uglavnom bio fokusiran na Balkan. Kao član Evropskog parlamenta radio je u brojnim odborima i delegacijama, bio izvjestilac za pristupanje Hrvatske u Evropsku uniju. Od 2014. predsjednik je Međunarodnog instituta za mir u Beču, a od januara 2015. predsjednik Architekturzentrum Vien (AZV). Dr Svoboda bavio se takođe ekonomskom politikom i pitanjima inkluzije, posebno zainteresovan za inicijative koje pružaju obrazovanje i obuku mladim liderima u Evropi. Dosljedno se bori protiv desničarskog ekstremizma u Evropi. 

 

EVROPSKI FOND ZA BALKAN
http://balkanfund.org/

cdrsee

EFB je nastao na inicijativu četiri evropske fondacije (Robert Bosch Stiftung,The King Baudouin Foundation i ERSTE Foundation), a osnovan je s ciljem da potpomogne priključivanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Kao nasljednik Međunarodne komisije na Balkanu, Fond radi na jačanju funkcionisanja državne uprave.

 

CENTAR ZA DEMOKRATIJU I POMIRENJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI 
www.cdrsee.org

CENTAR ZA DEMOKRATIJU I POMIRENJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI  www.cdrsee.org

CDRSEE je nevladina i neprofitna organizacija sa sjedištem u Solunu, čija je misija podsticanje demokratskog pluralističkog društva evropskih vrijednosti, tržišne privrede po principima vladavine prava i društvene odgovornosti i pomirenja među narodima. U upravnom odboru CDRSEE nalaze se istaknute ličnosti iz regiona i Evrope.

 

MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA NJEMAČKE

www.auswaertiges-amt.de

 

Nemci

Značaj Okruženja prepoznalo je i finansijski ga podržalo Ministarstvo inostranih poslova Republike Njemačke, jer ovaj projekat podstiče razvoj demokratije, afirmaciju evropskih vrijednosti, bolje razumijevanje i pomirenje na zapadnom Balkanu.