е платформа отворена и достапна за сите оние од регионот таканаречен Западен Балкан, чии гласови заслужуваат внимание и кои сакаат со своите текстови, видео записи и други формати да го изнесат својот критички поглед, да понудат нови идеи и видувања за сите случувања во соседството.

Содржината и ставовите во текстовите се ставови на авторот и не ги одразуваат нужно ставовите на Европскиот фонд за Балкан и Европското движење во Србија.

Јелена Васиќ, Белград: Еднорог или погрешна дефиниција?

октомври 20th, 2021|0 Comments

Како би преживеале таблоидите да се продаваат по цена од 20 динари по примерок, а да немаат обилна финансиска инфузија директно од државната ризница? Како би работеле провладините телевизии да почнат навистина да го плаќаат

Сокол Шамети, Тирана: Имагинарно патување во утопијата на независни медиуми

октомври 20th, 2021|0 Comments

Да почнеме со малку комичен доказ: не постои медиум во Албанија што не тврди дека е не само независен, туку и тврд борец за принципите на слободата. Сокол Шамети Во промотивните спотови што си ги

Љупчо Зиков, Скопје: Новинарскиот производ никогаш поевтин

октомври 20th, 2021|0 Comments

Поради отежнатото финансирање ке слабее обемот и квалитетот на важниот контент, редакциите ке губат луѓе поради неможноста да се обезбедат квалитетни плати, новинарите ке „бајпасираат„ со тоа што ке си прават свои портали и ке

Аднан Османагиќ, Сараево: Како да се обедини независната медиумска сцена

октомври 20th, 2021|0 Comments

Единствено одржливо решение е да се укрупни независната медиумска сцена. Инаку, многу мали, неодржливи, а професионално перспективни медиуми би можеле да исчезнат.  Аднан Османагиќ  Според официјалните податоци, медиумите во Босна и Херцеговина во 2020 година,

Горан Ѓуровиќ, Подгорица: Кај нас, професионалните медиуми полека, но сигурно гаснат

октомври 20th, 2021|0 Comments

Во заробените држави, какви што сѐ уште се државите кои наводно се трудат да пристапат кон ЕУ, не постојат елементарни услови за опстанок на професионалните медиуми.  Горан Ѓуровиќ Ако за медиуми не ги сметаме пропагандните

Албулена Бакиу, Каменица: Предизвиците пред независните медиуми

октомври 20th, 2021|0 Comments

Во една студија спроведена преку анкетата на „Светот на новинарството“, се вели дека медиумите во Косово се во полоша ситуација отколку што е објавено.  Албулена Бакиу Во Косово има голем број печатени медиуми, кои сега,

Гласот на опкружувањето

Вклучете ја камерата, снимете ги вашите приказни или приказните во вашето опкружување што заслужуваат внимание

Во очи на енергетска рецесија се поставува прашањето дали ќе се освестиме и наместо инфраструктура за Гас и слични енергетски мамути ќе вложуваме во соларна енергија и зошто не?

Tesla Coil@Natemago

Ardi Veliu General Director of #albanian police on a letter to PM @ediramaal expressed his resignation. “I need to spend more time with my children who missed me a lot on these 4 yars” Veliu said on the resignation letter.

Muhamed Veliu@MuhamedVeliu

Umesto knjiga, sajam naoružanja.Možda ne znamo da čitamo, ali znamo da se bijemo.

Veljko Pajović@veljkoveseljko

Španski premijer je odlučio da dodeli vaučer od 400 evra tinejdžerima koji će napuniti 18 godina, a koji će moći da koriste za kulturne sadržaje – pozorište, bioskop, knjige, galerije…

Pa, predivno, predivno! Svaka čast za gospodina! 

Vesna@profesorka02

Jedini put izlaska iz ove pošasti koja odnosi živote i čini nemogućim život. Naša Vlada mora dati podstrek masovnoj imunizaciji ukoliko želimo povratak životu.

Italija dostigla “magični postotak”, vakcinisano 80 posto populacije starije od 12 godina

Dino Mustafic@MdinoDino,