Home|video mk

Сигурна куќа Сараево

Мубера Хоџиќ-Лемеш е управителка на Сигурна куќа во Сараево. Го обедини системот за заштита на жените жртви на насилство во рамките на активностите на Фондацијата за локална демократија и Сигурната куќа во Сараево. Таа го иницираше и формирањето на Фондот „Заедно сме сигурни“, како модел за оснажнување и поддршка на жените жртви на насилство по

2020-11-25T00:09:45+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Славење на женската сексуалност

Проектот на невладината организација Медуза „Секс-позитивни“ има за цел да ја демистифицира и да ја слави женската сексуалност, а еден од начините тоа да се постигне е преку отворен дијалог за нашите сексуални практики. Ако се земе само јавниот наратив кој се гради врз основа на машкиот поглед, не може да се напушти традиционалното прикажување

2020-11-25T00:09:23+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Почитувајте ги женските права

Деловните жени во Албанија упатија апел за почитување на женските права во различните аспекти од животот. Во видеото зборуваат Албана Муцај, Антонела Хако, Валбона Беголи, Ирена Тоци, Антонета Ндрека и Алида Конди, успешни деловни жени и членки на одборот на Женската економска комора на Албанија. https://www.youtube.com/watch?v=k1f4KPn3-gc

2020-11-25T00:09:04+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Положбата на Ромките на Косово

Газменд Салијевиќ работи во Европското движење за малцински прашања на Косово. Исто така, ангажиран е и во невладина организација која се занимава со правата на Ромите, вклучувајќи ги и женските права. Во видео клипот зборува за положбата на Ромките на Косово и за почитувањето на нивните права. https://www.youtube.com/watch?v=dr6sJ-UQ9rs

2020-11-25T00:08:34+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Бајкери со добра волја

Вљубениците во моторцикли, Драшко и Моника Бошковиќ, и Дамир Бучан, минатата година основаа хуманитарна организација која им помага на луѓето во неволја, особено на децата. Им се приклучија и пријатели, моторџии и многу други волонтери. Ова е приказна за нивната хуманост и за плановите кои се сѐ побројни. https://www.youtube.com/watch?v=JXmeSr4Dp2c    

2020-11-25T00:08:08+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Важноста на локалниот активизам

Колку е важен активизмот во локалната заедница и дали граѓаните можат навистина да бидат носители на позитивни промени. Разговаравме со Милица Батричевиќ, а ова е нејзината приказна за активизмот.     https://www.youtube.com/watch?v=ehdUNCK2dg0

2020-11-25T00:21:23+00:00ноември 25th, 2020|video mk|0 Comments

Минав низ пеколот на ковидот

Емир Хаџихафизбеговиќ, познатиот босанскохерцеговски и регионален филмски и театарски актер, директор на Камерниот театар 55 од Сараево, минал низ трауматично искуство во борбата со ковид-19. Тоа беше вистинско „истерување на ѓаволот“, короната не е болест, туку сатана, вели, меѓу другото, Емир, во врска со неверојатните случувања во текот на 14-те дена борба за гол живот.

2020-11-17T23:49:59+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Ризиците од зараза со корона во новинарската професија

Колку се новинарите изложени на ризик од добивање на корона вирусот, како да се овозможи редовно функционирање на редакциите, а да се сочува здравјето на вработените, зборува уредничката на Босанската програма на Јавниот сервис РТВ Косово, Санела Билаловиќ, која го прележала вирусот ковид. https://www.youtube.com/watch?v=5VjaK17Pj-g

2020-11-17T23:49:34+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Изложба на дела на деца со Даунов синдром

Невладината организација „Доза на среќа“ која им помага на децата и на родителите на деца со Даунов синдром, секој 13 ноември, Денот на ослободувањето на Скопје, организира продажна изложба на детски цртежи, и на тој начин се собираат пари за активностите на организацијата.   https://www.youtube.com/watch?v=4BIUAqIcM3M

2020-11-17T23:49:08+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Одбрана на Сињајевина

Црногорската планина Сињајевина е најголемото пасиште на Балканот, оградена со величествениот кањон на реката Тара и со Забојското езеро. Одлуката на Министерството за одбрана да ја претвори Сињајевина во полигон за воени вежби наиде на голем отпор од локалното население и од екологистите. Во таа акција за одбрана на природата особено се истакна Милева Гара

2020-11-17T23:48:41+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments
Go to Top