Home|Kолони

Воја Жанетиќ: Опкружување, 2021

Полека поминува веќе втората по ред година, чија главна карактеристика е дека се променил нејзиниот број, но не и чувството дека во нејзиниот тек течело и времето.  Воја Жанетиќ Еден ден, историчарите секако ќе можат да утврдат што се случило во текот на претходната и на оваа година, како и во кој правец сето тоа

2021-11-23T22:17:50+00:00ноември 23rd, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Сајбер – Жикина династија

Сите мои сајбер војни се исклучиво одбранбени. Е сега, ако некогаш малку и се пречекори нужната одбрана, па Боже мој – кој за тастатура се фаќа, од тастатура и ќе загине. Зоран Кесиќ Честопати сум жртва на сајбер напади. Меѓутоа, тие сајбер напаѓачи, по мојата сајбер одбрана главно стануваат мои сајбер жртви. Ги јадам за

2021-11-16T21:52:50+00:00ноември 16th, 2021|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Црвени килими, дигитални и сите останати

Pекламниот блок на нашите животи станува неподносливо долг, не оставајќи место за ништо друго – речиси ни за самиот живот. Воја Жанетиќ Една од за мене омилените институции во нашиот социјален живот е црвениот килим. По него чекорат филмски и медиумски ѕвезди, одвоени со дебел украсен гајтан и столпчиња од новинарите, од фотографите и од

2021-11-09T22:24:58+00:00ноември 9th, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Кој ги надгледува надгледувачите?

Не е тајна дека претседателот на Србија секое утро го започнува со проверување на рејтингот и шеровите на телевизиските емисии, со цел превентивно да реагира на секоја назнака за отстапување од контролирано анестезираната состојба на јавноста.  Зоран Кесиќ Ми се превртува желудникот кога бранителите на човекови права ќе залелекаат против државата, владата и нивните безбедносни

2021-11-02T22:33:54+00:00ноември 2nd, 2021|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Чудо едно претприемачко

Успешен претприемач во ова Опкружување е чудо над чудата. Еве, да речеме, тој живее во пост-социјалистичка транзициска култура која ги создала изразите „се снашол“ и „што му е гајле“, а кои претставуваат вербализиран восхит за „лесни пари“. Воја Жанетиќ Можеби најстариот виц во модерниот свет е оној за тоа како Рокфелер го заработил своето богатство.

2021-10-26T21:13:42+00:00октомври 26th, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Убав ден за предавниците на професијата

Mожеме да зборуваме единствено за поделба на оние кои и понатаму веруваат во задачата на новинарството и на оние кои свесно, а од лукративни причини, се одрекле од професијата и од новинари мутирале во пиари, читачи на соопштенија и портпароли на власта. Зоран Кесиќ  За најголемите проблеми со кои денеска се соочуваат независните новинари разговараме

2021-10-20T21:31:03+00:00октомври 20th, 2021|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: За храната и за останатите „внесувања“

Она што го јадеме е компатибилно со она што го читаме и слушаме, како се облекуваме, каде се движиме и излегуваме, а во последно време, и што од медиумите конзумираме.  Воја Жанетиќ Храната за појадок е најдобра храна, а најдобриот појадок е хотелскиот. Своевремено, кога имаше повеќе време и повеќе пари, во градот во кој

2021-10-12T21:37:43+00:00октомври 12th, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Две ноќи на отплата

Значи, со оглед на срамниот факт дека не знам ништо за кредити, ќе пишувам за хотел во кој, поради сплет на околности, престојував два дена, а за кој, да не престојував џабе, ќе ми беше потребно да подигнам кредит.  Зоран Кесиќ Темата на овонеделниот број на „Опкружување“, кредитната задолженост на граѓаните, е една од оние

2021-10-05T21:13:18+00:00октомври 5th, 2021|Kолони|0 Comments

Воја Жанетиќ: Тепачка, импотенција и инјекција

Математичкиот „парадокс“ на епидемијата е, имено, дека во неа не страдаат само оние што ја игнорираат, туку сите. А парадоксот особено се зголемува онаму каде што колективната епидемиолошка заштита е на еднакво ниво како и сѐ друго што е колективно: своината, рамноправноста, праведноста, безбедноста, образованието, емпатијата – што и да е, освен колективното лудило и

2021-10-02T08:19:28+00:00септември 28th, 2021|Kолони|0 Comments

Зоран Кесиќ: Војна за мир

Љубовта има право. Ширината има право. Фантазијата има право. Емпатијата има право. Иднината има право, затоа што во минатото нема да живееме ниту ние, па дури ни нашите омразени непријатели. Зоран Кесиќ Се плашам дека во човековата природа е да војува и дека образованието, технолошкиот напредок, развојот на медицината, откритието на држачот за мобилен телефон

2021-09-21T22:18:34+00:00септември 21st, 2021|Kолони|0 Comments
Go to Top