Home|хроника на околината

Александра Томаниќ, Белград: Проширување 2021 – заробени држави, заробена Комисија

Кога станува збор за проширувањето на ЕУ, граѓаните на Западен Балкан, но и многу граѓани на ЕУ, очекуваат од институциите од ЕУ и од државите членки да прекинат со лицемерието и да се однесуваат во согласност со своите прокламирани вредности и геополитички цели.  Александра Томаниќ Европската комисија уште во 2018 година наведе дека ширум Западен

2021-11-23T22:28:13+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Астрит Истрефи, Приштина: Важноста на преговарачките процеси за стабилноста во регионот

Примерите низ регионот покажуваат дека постигнувањето договор не е крај, туку почеток на фундаментален процес. Астрит Истрефи Постојат бројни формални и неформални процеси на преговори/дијалог што се одвиваат меѓу различните актери во и помеѓу земјите од Западен Балкан (ЗБ). Меѓу оние кои се во тек или се неодамна завршени се вбројуваат и дијалогот Косово-Србија кој

2021-11-23T22:27:49+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Борјан Јовановски, Скопје: Во челуста на ЕУ

Заев заминува и со овој потег ја прави последната очајна маневра во обид да го привлече вниманието на ЕУ и да ја потсети дека доколку Европскиот Совет во декември повторно не успее да и го испорача ветениот старт за преговори со него од македонскиот хоризонт можно е во неповрат да се изгуби проевропската енергија на

2021-11-23T22:26:58+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Брано Мандиќ, Подгорица: Операција Маврициус

Ситуацијата за Ѓукановиќ станува логички неодржлива. Ако продолжи вака, единствена шанса му е да одлета некаде далеку... Брано Мандиќ Сѐ ми е јасно, но како на Мило Ѓукановиќ по триесет години му поаѓа од рака да му веруваат на збор, е тоа не можам да го сфатам. Пред половина година од кабинетот на споменатиот Ѓукановиќ

2021-11-23T22:25:36+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Џевдет Тузлиќ, Сараево: Резервна татковина и останати нешта

Некои земји надвор од границите на нивните вековни огништа и просторите на предците им станаа поважни. Своевидната енигма се разоткрива деновиве. За, наводно, да се реши кризата во БиХ, се нуди троен состанок на челниците на Хрватска, Србија и Турција.  Џевдет Тузлиќ Бањалучките гимназијалци од генерацијата 1970 година се распрскале по светот, имаат вибер-група, па

2021-11-23T22:25:11+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Зилифтар Брегу, Тирана: Реформа во правосудството

Одолговлекувањето на целиот процес, покрај дискусијата за правното и политичкото корито низ кое помина, сигурно ја поткопа главната цел за која беше преземен; враќање на довербата на јавноста во правдата.  Зилифтар Брегу Во јули 2016 година, албанскиот парламент едногласно со 140 гласа изгласа започнување на реформите во правосудството. Реформата предвидуваше премин кон процес на „ветинг“

2021-11-23T22:24:37+00:00ноември 23rd, 2021|хроника на околината|0 Comments

Саша Шќекиќ, Подгорица: Синдром на „краток спој“

Како неодамнешните дефекти на електро-мрежата ширум Црна Гора го насочија вниманието кон важноста на безбедноста на информациите. Саша Шќекиќ Кога неодамна, поради дефект на електричната мрежа, снема струја низ цела Црна Гора, порталот еЗдравје стана непристапен. Не беше возможно преку Интернет да закажете преглед кај лекар, да ги видите наодите, да преземете сертификат за Ковид...

2021-11-16T21:58:52+00:00ноември 16th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Mitko Bogdanoski, Скопје: Како да се изгради еластично сајбер општество

Она што може да помогне за постигнување на сајбер еластично општество е дизајнирање рамка која ќе вклучи збир на карактеристики што ќе им помага на лидерите, раководните органи и одговорните лица да разберат што е сајбер еластичност и како истата може да се постигне. д-р Митко Богданоски Глобалната пандемија само ја покажа оправданоста на вложувањето

2021-11-16T21:58:01+00:00ноември 16th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Арбен Муртезиќ, Сараево: Компјутерската сигурност – грижа на посреќните земји

Босна и Херцеговина нема државна стратегија за компјутерска безбедност, ниту национален тим за итни случаи (CERT), кои се основни работи во оваа област во речиси секоја земја. Арбен Муртезиќ Во развиените и среќни општества речиси и да нема тема која повеќе го привлекува вниманието на пошироката и стручната јавност од компјутерската безбедност. Традиционалното разбирање и

2021-11-16T21:57:29+00:00ноември 16th, 2021|хроника на околината|0 Comments

Софија Тодоровиќ, Белград: Родовиот елемент на дигиталното насилство

Реалноста каква што ја знаеме, во која жените не се заштитени поради мизогинистички практики и патријархални норми, јасно се отсликува во дигиталниот свет и во моделите на однесување што можеме да ги забележиме онлајн. Софија Тодоровиќ Онлајн насилството има родова димензија, која станува сѐ повидлива како што расте бројот на жртви. Во пресрет на 25

2021-11-16T21:57:05+00:00ноември 16th, 2021|хроника на околината|0 Comments
Go to Top