Home|Sanja

About Sanja

This author has not yet filled in any details.
So far Sanja has created 128 blog entries.

Минав низ пеколот на ковидот

Емир Хаџихафизбеговиќ, познатиот босанскохерцеговски и регионален филмски и театарски актер, директор на Камерниот театар 55 од Сараево, минал низ трауматично искуство во борбата со ковид-19. Тоа беше вистинско „истерување на ѓаволот“, короната не е болест, туку сатана, вели, меѓу другото, Емир, во врска со неверојатните случувања во текот на 14-те дена борба за гол живот.

2020-11-17T23:49:59+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Ризиците од зараза со корона во новинарската професија

Колку се новинарите изложени на ризик од добивање на корона вирусот, како да се овозможи редовно функционирање на редакциите, а да се сочува здравјето на вработените, зборува уредничката на Босанската програма на Јавниот сервис РТВ Косово, Санела Билаловиќ, која го прележала вирусот ковид. https://www.youtube.com/watch?v=5VjaK17Pj-g

2020-11-17T23:49:34+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Изложба на дела на деца со Даунов синдром

Невладината организација „Доза на среќа“ која им помага на децата и на родителите на деца со Даунов синдром, секој 13 ноември, Денот на ослободувањето на Скопје, организира продажна изложба на детски цртежи, и на тој начин се собираат пари за активностите на организацијата.   https://www.youtube.com/watch?v=4BIUAqIcM3M

2020-11-17T23:49:08+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Одбрана на Сињајевина

Црногорската планина Сињајевина е најголемото пасиште на Балканот, оградена со величествениот кањон на реката Тара и со Забојското езеро. Одлуката на Министерството за одбрана да ја претвори Сињајевина во полигон за воени вежби наиде на голем отпор од локалното население и од екологистите. Во таа акција за одбрана на природата особено се истакна Милева Гара

2020-11-17T23:48:41+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Граѓаните на Драч и факторите на локалното одлучување

Краткиот видео-документарец ги носи приказните на жителите кои со години се соочуваат со зараза и со непријатни мириси, на докторите кои укажуваат на сериозни последици по здравјето, како и на експертите за заштита на околината кои го истакнуваат негативното влијание врз екосистемот. Документарниот филм е реализиран во рамките на проектот „Граѓаните на Драч и факторите

2020-11-17T23:48:11+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Важноста на локалниот активизам

Колку е важен активизмот во локалната заедница и дали граѓаните можат навистина да бидат носители на позитивни промени. Разговаравме со Милица Батричевиќ, а ова е нејзината приказна за активизмот.     https://www.youtube.com/watch?v=ehdUNCK2dg0

2020-11-17T23:47:37+00:00ноември 17th, 2020|video mk|0 Comments

Сите тестови на претседател

Претседателот од почетокот на епидемијата на корона се тестирал 34 пати. Да, добро прочитавте. Ние, докторите, можеме само да гледаме како овој брод оди во погрешна насока и да молчиме. Ги навлекуваме своите скафандери и се грижиме само за личните судбини. Дали ќе преживееме и како да ги сочуваме своите семејства. Пишува: Д-р Дејан Жујовиќ 

2020-11-18T00:42:01+00:00ноември 17th, 2020|хроника на околината|0 Comments

Палимпсест на корона вирусот

Кризите се преклопуваат. Вакцината се очекува како студена вода среде жешко лето. Ќе го запре вирусот, но што ќе стори со корупцијата, со политичката апстиненција, со нашата трауматизирана психолошка тишина, со митологијата што ги замени информациите. Пишува: Артан Фуга Како и насекаде во светот, така и во Албанија, епидемијата на ковид-19 го поремети темпото на

2020-11-17T23:46:01+00:00ноември 17th, 2020|хроника на околината|0 Comments

Контроверзии на пандемијата

Институтот за јавно здравје (ИЗЈ) за тестирање на примероци во лабораторија во Германија потрошил 240 илјади евра, што било доволно за набавка на неопходната опрема за значително зголемување на капацитетите за тестирање на вирусот во Црна Гора и за опремување на уште најмалку две лаборатории. Пишува: Д-р Милена Поповиќ Самарџиќ Во моментот на пишување на

2020-11-17T23:45:19+00:00ноември 17th, 2020|хроника на околината|0 Comments

Kога политиката ги крои мерките

Дополнително „повишената температура“ е предизвикана и од спорните околности околу набавките на респиратори во Сараево, од Ковид болницата во Бања Лука, од оставките во Кризниот штаб во кантонот Сараево... Згора на сите потешкотии во работата, се одржуваат и се најавуваат нови штрајкови на работниците во здравството. Пишува: Д-р Бакир Накаш Уште од моментот кога Светската

2020-11-17T23:44:13+00:00ноември 17th, 2020|хроника на околината|0 Comments
Go to Top