прочитајте за нас

е платформа отворена и достапна за сите оние од регионот таканаречен Западен Балкан, чии гласови заслужуваат внимание и кои сакаат со своите текстови, видео записи и други формати да го изнесат својот критички поглед, да понудат нови идеи и видувања за сите случувања во соседството.

Започнува Хроника на животната средина

До подобро разбирање, до почитување на различното и до подразбирачкото почитување на правата; до сѐ што ќе не направи дел од демократскиот свет. Време е демократските институции да станат традиција, а не цел до кој бавно и невешто чекориме.

Гласот на опкружувањето

Вклучете ја камерата, снимајте го вашето секојдневие, ова е просторот каде ги објавуваме најкреативните видеа.

Play
Play
Play
Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
Slider

Во видео сториите: Апел на Џенана Џина за зачувување на Ајдучката врата, бисер на природата на Јабланица; познатото ТВ лице Ана Михајловски зборува за сиромаштијата во Србија, приказната за Нина Војиновиќ, голема хуманитарка од Никшиќ; од Македонија иницијатива за легализација и декриминализација на марихуаната; Од Албанија добивме интересен краток документарец за сѐ почестите сексуални напади во неосветлените градови; сестрите Тамара и Николина Капетановиќ од Косово*, кои го негуваат традиционалниот начин на пеење, ја споделија со нас својата исклучителна дарба.

U Srbiji je prvi put bio Black Friday kada je Kole kupio šećeranu za 3€.

Balkan Utopia@BalkanUtopia

779.dan nakon izbora, Neum još uvijek nije Monte Carlo.

Neum ≠ Monte Carlo@NeumEfendija

Не знам више која е поентата на доброто утро.

чувар@smensky

After having to drag a 20L oxygen tank to my parents’ house while applauding myself for being able to secure the last one available for rent in their area, I feel the strong urge to randomly start hollering at people not wearing masks or hanging out in closed spaces. 🤯🤬

Una Hajdari @UnaHajdari

From “flutura në stomak” to “acarim nervash” real quick

Jetëza@Jetezzza

Nemam ja problem sa Bogom, nego sa njegovom zemaljskom administracijom

Džon Kačinjski@magaricegnjila